معاونت پژوهش مدرسه علمیه الزهرا مینودشت

معاونت پژوهش مدرسه علمیه الزهرا مینودشت

  • خانه 
  • تماس  
  • ورود 

چکیده مقاله

04 آذر 1394 توسط نوری مقدم

چکیده مقاله : فراماسونری


محقق : عالمه غریب       تعداد صفحات : 30        تعداد منابع : 17         سال انجام :94

فراماسونری مکتبی بسیار پیچیده و نهان روش بوده است که در اکثر کشورهای اروپایی و خاورمیانه نفوذ کرده ودر این مدت افراد مختلف ازصنفها وسطوح اجتماعی را به سوی خود جلب کرده است.
مناسک و رموز فراماسونری در تمام کشورها و مناطق مختلف به یک صورت انجام میشده و برای سردمداران این فرقه انجام درست این آداب ومناسک بسیارمهم وتعیین کننده بوده است.
فراماسونری در ایران از دوران پیش از قاجار نفوذ کرده است که آثار و پیامدهای بسیار مخرب بر جامعه ایران گذاشته است و بسیاری از فرقه های دیگر را بوجود آورده است.

 

 1 نظر

سیر مطالعاتی

02 آذر 1394 توسط نوری مقدم

فلسفه مطالعه ، پاسخ یابی به سوالات انسان در بعد اندیشه ، اعتقادی، اخلاق و عملکرد فردی و اجتماعی است و هدف آن احیای حیات معقول انسانی و آماده سازی خود برای تقویت حیات عرفانی و تقرب به خداوند است .انسان برای دست یابی به این هدف باید بر اساس سیر مطالعاتی خاصی به مطالعه بپردازد . به همین دلیل تلاش می گردد در این وبلاگ به معرفی سیرهای مطالعاتی کوتاه اشاره کنیم .

سیر مطالعاتی اخلاقی

1- معراج السعاده ،ملا احمد نراقی

2- خودسازی برای خود شناسی ، مصباح یزدی

3-اخلاق در قران (3جلد) ،مصباح یزدی

4- تهذیب نفس ، ابراهیم امینی

5- کتابهای استاد محمد شجاعی

6- کتابهای آیت الله دستغیب شیرازی

7-کتابهایی که در مورد سرگذشت و شرح زندگانی بزرگان دین وانسانهای برجسته می باشد ،مانند سرگذشت های ویژه از زندگانی امام خمینی (ره) ،سلوک معنوی شرح زندگی آیت الله بهاءالدینی ،فریادگر توحید شرح زندگی آیت الله بهجت و…

 نظر دهید »

مقاله :نقش مسجد در رشد فرهنگی واجتماعی افراد

28 شهریور 1394 توسط نوری مقدم

 

مقاله :نقش مسجد در رشد فرهنگی واجتماعی افراد

 

محقق : زهرا حسن زهی(طلبه پایه 5)

مسجد، کانون جوشان چشمه‌های فیاض معنویت و صفاست. مسجد کانونی است برای همنوا شدن مؤمنین در پرستش ذات ربوبی ومکان سیر وسلوک پرنده‌ی روح در دنیای پر رمز و راز روحانیت و معنویت. مسجد جایگاه تعلیم و تعلم، تزکیه و تهذیب نفس است، مسجد، خانه مهرورزی انسان مؤمن، با خداوند و مهیا شدنش برای ساختن هرچه بهتر خود وجامعه خویش است.در ذیل به برخی از کارکردهای فرهنگی واجتماعی مسجد اشاره می گردد .

1- تقویت معارف دینی و تبلیغ اسلام

مسجد مرکزی فرهنگی است که مردم را شبانه روز (یا دست کم سه نوبت) به سوی خود فرا می­خواند و فرهنگی را ارائه می‌دهد که به جای تکیه بر امتیازهای ظاهری و اختلاف های قومی، بر ویژگی‌های مشترک تاکید ورزیده، ارزش های اجتماعی مشترک انسان ها را در قالب فطری و الهی حیات می بخشد. این جهت دهی از روزهای آغازین صدر اسلام، در سخنرانی ها و گفتگوهای علمی و فرهنگی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) با مردم و سران قبایل گوناگون آغاز شد و معیارهای جدید برای بشریت به ارمغان آورد که مهم ترین آن ها ارزش گذاری بر مبنای تقوا و پرهیزکاری است. همچنین پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) افرادی را که پرورش یافته ی مکتب فرهنگی خودش هستند، را که می­توان عبدالله بن ام مکتوم، عبدالله بن رواحه و معاذبن جبل را نام برد.

از دیگر فعالیت های فرهنگی وجود کتاب و کتابخانه در مسجد است. عدم دسترسی مسلمانان به کاغذ و محدود بودن افراد با سواد، امکان تهیه‌ی قرآن را در صدر اسلام دشوار ساخته بود از این رو، در جهت حفاظت از آن قرآن های دست‌نویس و امکان استفاده عمومی،  این نسخه‌ها در مساجد نگه‌داری می شد.( دفتر مطالعات وپژوهش‌های مرکز رسیدگی به امور مساجد، 85، ص221)

آموزش به تازه مسلمانان یکی از جلوه های کار فرهنگی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) مسجد بود. افراد تازه مسلمان با آنکه قصد گرویدن به اسلام را داشتند، به آموزش های ویژه‌ای نیازمند بودند . اینان معمولا با حضور در مسجد پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) آموزش‌های مسجد را فرا می‌گرفتن و در مسجد به طرح پرسش ها و شبهاتی که در ذهن داشتند می پرداختند[1]که این امر موجب تقویت معارف دینی می شد .

دامنه‌ی فعالیت­های فرهنگی پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) در مسجد تنها در برگزاری مجالس سخنرانی و تشکیل کلاس­های آموزشی محدود نمی­شود بلکه جلوه های رفتاری پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) بیش از هر چیز مسجد را به کانون هدایت حق جویان، مبدل ساخته بود. پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) محیط مسجد را کاملا یک محیط فرهنگی می دانستند تا جایی که در حضور آن حضرت و با اجازه ایشان در مسابقه شعر و سخنرانی در مسجد برگزار میشد و پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) ضمن ابراز خرسندی از این کار، با حوصله و بردباری کامل با چنین مسائلی برخورد می کردند. ابعاد فرهنگی مسجد یک رسالت اساسی و بنیادین نهاد در تمامی اثرها و مکان هاست. مسجد با ویژگی های مهمی که دارد برای همیشه مرکز آموزش های مبانی دینی و معارف اسلامی است از این رو مسجدی که نقش موثر خود را در زمینه های فرهنگی ایفا نکند در حقیقت از ادای بخش مهمی از رسالت خویش باز مانده است .( موظف رستمی، 85، ج2،ص27)

مسجد با داشتن شرایط ویژگی های خاص خود باید مکانی برای جذب جوانان باشد گستردگی فعالیت ها و امکانات مسجد از نقاط قوت آن است. امروزه با توجه به ابزارها و شیوه های نوین فرهنگی و تحولات عمده در مسائل علمی-آموزشی مساجد بدون امکانات و فعالیت های گوناگون و عدم اختصاص فضای مناسبی در این جهاد، توان رقابت با سایر مراکز نخواهد داشت. یکی از فضاهایی که ایجاد آن در مسجد موجب جذب نسل جوان می گردد، ایجاد کانون فرهنگی در مسجد است. مدیریت صحیح و برنامه ریزی از سوی مسئولان و رابطان مسجد برای جذب امکانات، هم برای جوانان مفید است و موجب جذب آنان می شود و هم برای جامعه سودمند است.

فعالیت های کانون فرهنگی مسجد و ایجاد فضا و موقعیت در مسجد برای این منظور، نباید  مغایر اهداف اولیه تاسیس باشد و به شان مسجد ضرری برساند. (دفتر مطالعات وپژوهش‌های مرکز رسیدگی به امور مساجد،85 ، ص215-217)

   2-افزایش آگاهی های سیاسی و اجتماعی

از مهم ترین نقش های مسجد، رشد آگاهی های سیاسی و اجتماعی نیروهای حزب الله و حل مشکلات مردم است که از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد.

در زمان پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم)، جهت گیری های سیاسی اسلام در قالب آیات قرآن مطرح می شد. این آیات، گاهی در برابر کفار، یهود و منافقین موضع گیری می­کرد و زمانی توطئه های دشمنان را افشاء می نمود، از نشست های سرّی و نقشه های شوم آنان پرده بر میداشت، به شایعات دشمن پاسخ می داد، شبهات آنان را مطرح و به نقد می کشید. بهانه­های افراد ضعیف الایمان را برای فرار از جنگ مطرح و مؤمنین را به بهشت جاودان بشارت می داد، فراریان از جنگ و مرگ را نکوهش می کرد و اطاعت از فرماندهی را توصیه، وحدت را تکلیف و پرهیز از اختلاف در امت اسلامی را وظیفه دینی معرفی می کرد .

 امروزه نیز روحانیون می­توانند با بیان آیات قرآن و روایات معصومین (علیه السلام) در مساجد، تطبیق آن مسائل سیاسی زمان، نیروهای مؤمن را تقویت کرده، توطئه های کفار و منافقین زمان را مطرح، و مسلمانان را برای رویارویی با جبهه پلیدی آماده سازند.

در این عرصه باید دقت شود که مساجد به مسائل جناحی جزئی وارد نشده و موجب جذب عده ای از مومنین و طرد دسته دیگر نگردد؛ بلکه با ایجاد انفاق و اتحاد در جبهه مؤمنین، صفی واحد در برابر کفر و نفاق ایجاد کند[2].(ماهنامه مبلغان،83،ش59،ص3)

مسجد کانون مقبولیت حکومت نیز بوده و هست برگزاری انتخابات در مساجد در حقیقت بیعت با نظام اسلامی و حاکی از اسلامی و عبادی بودن این عمل و اخذ آرا در جو سالم و آزاد مسجد، نشان دهنده مقبولیت یک نظام دینی از سوی مردم است. (www.hawzah.net)

3- مسجد مرکز یافتن دوستان الهی 

هیچ انسانی در زندگی اجتماعی خویش از دوستان خوب بی نیاز نیست. دوست، خوب مُعین و یاور انسان در طّی راه سعادت و کمال و یار و غمخوار او در عرصه بروز مشکلات و سختی هاست. مشکلاتی که لازمه اجتناب ناپذیر عالم بشری و زندگی اجتماعی است. و هیچ انسانی هر قدر هم که توانا و نیرومند باشد گریزی از آنها ندارد. بنابراین مسأله دوستیابی و اینکه انسان، دوستان صمیمی و همدل خویش را از میان چه افرادی برگزیند، از اهمیت خاصی برخوردار است.(نوبهار ، 72،ج1،ص30)

یکی از مراکزی که در روایات، به عنوان کانون یافتن دوستان خوب و صمیمی مطرح شده مسجد است. امام صادق (علیه السلام) نیز انسان های مسجدی را از برترین و برگزیدگان جامعه معرفی نموده و به فضل بن عبدالملک فرموده اند:« ای فضل! از هر جمعی تنها آنان که (در فضایل) از همه برترند و به منزله الگو برای گروه خویش هستند به مسجد می آیند و از اهل هر خانه ای تنها برگزیدگان آنها به مسجد می آیند. ای فضل! کسی که با مسجد انس دارد حداقل یکی از توفیقات زیر نصیب او خواهد شد. یا اینکه موفق به دعایی می شود که خداوند به برکت همان دعا او را به بهشت میبرد یا اینکه دعایی می کند که خداوند به سبب آن، بلای دنیا را از او دور می کند و یا اینکه دوست و برادری پیدا می­کند که از او در مسیر الله استفاده می­کند».(همان ،ج1،ص32)

به هرحال حیا از انسان های موحد و مؤمن امری نیکو و پسندیده است و رفت و آمد به مسجد علاوه بر آنکه روح ایمان و توجّه به عظمت خداوند را در انسان تقویت میکند، زمینه آشنایی و ارتباط او را با افراد مؤمن و صالح نیز فراهم می نماید و این امر خود یکی از عوامل و اسباب دوری از گناه و انحرافات خواهد بود.(همان، 72،ج1،ص29)

  4-تقویت روحیه تعاون و همیاری

گفتگو پیرامون مشکلات اجتماعی و چاره اندیشی برای رفع آنها، هنگامی به نتیجه نهایی می رسد که اقداماتی عملی را نیز در پی داشته باشد. مسجد، پایگاه عمومی مسلمانان، محل حضور قشرهای گوناگون است. از این رو جایگاه مناسبی برای تعاون اجتماعی مسلمانان و مشارکت آنان در راستای رفع نارسایی­های اجتماعی.

امام رضا (علیه السلام)، باب علمی است که صدها باب علم دیگر از آن به روی انسان گشوده می شود کارهایی مانند جمع آوری کمک برای نیازمندان، پرداخت وام، اعطای خدمات درمانی، اقدامات برای تسهیل ازدواج زوجهای جوان، برنامه ریزی برای عیادت و سرکشی از بیماران و اموری از این دست، همگی از مصادیق تعاون بر«برّ و تقوا»است. در سایه برنامه ریزی صحیح می توان این گونه کارهای خیر را به خوبی در مسجد انجام داد.

البته پرداختن بدین امور باید به گونه ای باشد که به نام و نشان و آبرو، کرامت و عزت افراد آسیبی وارد نکند.

متاسفانه گاه مشاهده می شود شیوه های کمک و دستگیری از مستدمندان و نیازمندان در برخی از مساجد به گونه ای است که عزت و کرامت انسانی را مخدوش می سازد.(نو بهار ، 72،ص48)

  5-مسجد کانون وحدت و همبستگی

مسجد کانون اتحاد و همبستگی و انس و الفت مسلمانان با یکدیگر است که مردم هر منطقه و محله را روزی چند نوبت در کنار هم در نمازهای  جماعت،جمع و با هم مانوس می سازد و مسجد جامع و جمعه هفته ای یک بار همه ی اجتماعات مساجد را یک جا جمع و متحد می سازد.عبدلکریم بی آزار شیرازی در کتاب خویش می گوید: «مارسل بوازار اسلام شناس سوئیسی راجع به نقش نیرومند مسجد در فرهنگ، اقتصاد، سیاست و وحدت چنین می نویسد: «مسجد، عامل نیرومندی در همبستگی و اتحاد مسلمانان جهان است و اهمیت اجتماعی و فرهنگی آن را از این بابت نمی توان نادیده گرفت ، مخصوصاً، در روزگار معاصر که مسلمانان شور و حرارت صدر اسلام را دگر بار از خود نشان می دهند، مساجد به صورت مراکز تربیت روحانی و پایگاه جنبش امت مسلمانان نسبت به ستمگران و سلطه جویان در آمده است و به تدریج مساجد موقعیت سال های نخستین صدر ظهور اسلام را به دست آورده اند».(بی آزارشیرازی،77،ص22)

از همان ابتدا مسجد به عنوان کانون همبستگی مسلمانان به تحکیم پیوند ها و تبادل آرا در امور دینی و خیریه ی مسلمانان همت گماشت. در روز ،پنج بار نماز جماعت به امامت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) بر پا می شد و بنابر نقل صحیحین پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) برآن شدند، تا خانه های تارکان جماعت را آتش بزنند و نمازهای هفتگی جمعه و سالیانه عید فطر و قربان نیز در مسجد اصلی (جامع ) شهر بر پا می شد . با توسعه ی شهر ها و افزایش جمعیت، برخی ائمه اجازه دادند که نماز جمعه متعدد شود . همچنین ذکر خداوند در مساجد تنها منحصر به وقت بر پایی نماز نبود، بلکه تمام اوقات شبانه روز را شامل می شد. از انجا که مسجد در تحکیم پیوند های برادری ، هم سان کردن خواسته ها ، نزدیک کردن ثروتمند و فقیر و پیوند دادن قوی و ضعیف ،  تاثیر به سزایی داشت ،حادثه مسجد ضرار پیش آمد. دوازده منافق حسود با انگیزه زیان رساندن به مسلمانان و گسستن وحدت آنان ، مسجدی را برای مقابله با رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) بنا نهادند که بیشتر به کانون توطئه و فساد شباهت داشت .آنان از رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) خواستند، تا با خواندن نماز مسجد را افتتاح کند. پیامبر (صلی الله علیه وآله و سلم) در صدد اجابت خواسته ی آنان بر آمد که خداوند متعال این آیات را نازل کرد: « و الذین اتخذوا مسجدا ضرارا و کفرا و تفریقا بین المومنین.

و ارصاد لمن حارب الله و رسوله من قبل و لیحلفن ان اردنا الا الحسنی و الله یشهد انهم لکاذبون لا یزال بنیانهم الذی بنوا ریبه فی قلوبهم الا ان تقطع قلوبهم و الله علیم حکیم؛ آن مردم منافقی که مسجدی برای زیان اسلام بر پا کردند و مقصودشان کفر و عناد و تفرقه ی کلمه میان مسلمانان ومساعدت با دشمنان دیرینه ی خدا و رسول بود و با این همه، در قسمت­های موکد یاد می کنند که ما جز قصد خیر و توسعه ی اسلام نداریم ، خدواند گواهی می دهد که محققاَ دروغ می گویند… بنایی که آنان بر کفر و نفاق بنا کردند ، دل هایشان را همیشه به حیرت و فریب افکند، تا آن که از آن یا به مرگ یا به توبه دل بر کنند و خداوند به اسرار خلق دانا و به حقایق امور عالم آگاه است.»(توبه/107-110)

 به دستور پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) مسجد ضرار سوزانده و خراب و به زباله دانی تبدیل گردید . از این رو به اعتقاد مالکی ها ساختن مسجد دوم در صورت زیان رساندن به اساس و بنیان مسجد اول جایز نخو اهد بود و خراب کردن و ممانعت از ساختن آن واجب است ، مگر آن که محله بزرگ باشد و با یک مسجد غرض بر طرف نشود که در این صورت مسجد دوم بنا می شود.(علی نژاد قمی، 84،ص110)

مسلمانان باید توجه داشته باشند که یکی از اهداف پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) این بوده که مسجد را به عنوان جایگاه وحدت و همبستگی در میان مردم معرفی نماید لکن آنها نیز باید تلاش کنند تا امروزه نیز مساجد همانند قبل یکی از مهمترین محورهای وحدت محسوب شود.

   7-کاهش تنشها و مفاسد اجتماعی و فرهنگی

یکی از مشکلات جدی در جوامع گوناگون اختلافات وصف بند یهای گروه های مختلف اجتماعی در برابر یک دیگر است. اختلافات قبیله ای ، طایفه ای و یا صف آرایی های اهالی روستا ها ، شهر ها و محله ها در برابر یک دیگر از این دست قلمداد می شود این تنشها گاهی با گذر زمان به صورت مزمن در آمده ، بخشی از تاریخ مناطق را به خود اختصاص می دهد و در مواردی منجر به قتل نفس و خسارت مالی فراوان می گردد. پایگاه های معنوی مانند مساجد و روحانیون، تاکنون در کاهش کشمکش‌های رنج آور بسیار موثر بوده اند و اگر روحانیون به خوبی وظیفه خودرا  انجام دهند، می توانند مسجد را کانون محبت و رفع تنشهای اجتماعی قرار دهند. گاهی بین دو نفر مومن به دلیلی نزاع می شود، اگر روحانی بتواند برای حل اختلافات با اختصاص زمانی در مسجد با مردم صلح ایجاد کند، ضمن عمل به آیه:  «انما المومنون اخوه فاصلحوا بین اخویکم؛ مومنان برادر یک دیگرند، پس دو برادر خود را صلح و آشتی دهید» موجب رفع کدورت گشته و در نهایت افراد متدین بیش از پیش به مسجد علاقمند می گردند.(نبوی ، 83،ص5)

برای دست یابی به هدف ، می توان از طریق ذیل بهره برد :

7-1- جلسات وحدت در مسجد

با دعوت از سران درگیری ها، تشکیل جلسه با آنان و نصحیت آنها با استدلال به آیات قرآنی و روایات، به خوبی می توان زمینه ی هم دلی و دوستی بین آنان را فراهم و از آنان خواست که در کاهش درگیری های اجتماعی تلاش کنند.

7-2-سخنرانی

در سخنرانی ها می توان با استفاده از آیات و روایات مربوط به پرهیز ازاختلافات، گسترش اخوت و برادری، اصلاح بین مومنین و… مردم را به دوری و اجتناب از درگیری ترغیب کرد.

7-3- مراسم

اعیاد و عزاداری های معصومین (علیهم السلام)، زمان های مناسبی است که از گروههای در گیر برای شرکت درمراسم دعوت و با گرمی از هر دو یا چند دسته استقبال و بین آنان صلح و صفا ایجاد شود.

در مناطقی چند مسجد و یا چند محله مجزی وجود دارد، روحانی میتواند با برقراری نماز جماعت در مساجد و یا محله ها به صورت نوبتی و دعوت از همه مردم برای شرکت در نماز جماعت، زمینه همدلی را فراهم سازد: مثلا نماز ظهر و عصر را در یک مسجد و نماز مغرب و عشا را در مسجد دیگر برگزار کند.

7-4-هماهنگی بین دسته های عزاداری

مبلغ می تواند برای ایجاد هماهنگی بین دسته های عزاداری، دسته عزاداری یک مسجد و یا محله را به مسجد و یا محله دیگر برده و در مناسبت دیگر، گروه مقابل را به این مسجد یا محله بیاورد.

7-5- نقل سخنان وحدت آفرین

روحانی می تواند با نقل سخنان مثبت هر گروه در مورد گروه دیگر، خصومتها را به همدلی و وحدت تبدیل کند.(نبوی، 83،ص3)

  8- حل اختلافات خانوادگی 

در بسیاری از خانواده ها بین زن و شوهر و یا پدر و مادر با فرزندان اختلافاتی بوجود می آید و مردم به دلیل اعتماد به روحانیون، به آنان مراجعه می کنند.بهتراست روحانی، زمان مشخصی را برای پرداختن به این امور در نظر گرفته و در برنامه های مسجد اعلان کند.

روحانیونی که در این امر حساس موفق بوده اند، از پایگاه مسجد، خدمات بسیاری را در امور اجتماعی داشته اند؛ به نحوی که گاهی برای نیرو های انتظامی و دادگاه ها، این امر خیلی واضح بوده است ؛ یعنی، تا زمانی که روحانی در مسجد به فعالیت مشغول است، در حد بسیار زیادی اختلافات مردم به پاسگاه­ها و کلانتری ها منتقل نمی شود و از سوی دیگر، شاخص های امنیتی و کاهش جرم و جنایات،سیر مثبت را نشان می دهد.

از طرفی روحانی و مسولین مسجد می توانند با برگزاری جلسات مشاوره برای خانواده ها حتی به صورت گروهی تا حد زیادی معضلات و مشکلات آنان را حل و فصل نمایند ودر نتیجه خانواده ها از ثبات و آرامش بیشتری برخوردار می گردند.(همان)

  9- مسجد و رسانه های اسلامی

مساجد در کشورهای اسلامی تربیون آزادی برای ترویج معارف واقعی دینی و مخالف و ظلم استبداد گران به شمار می رود. علمای دینی از این مکان های قدسی به عنوان یک شبکه گسترده و بی نظیر مردمی ، در تبیین احکام دین اسلام استفاده می کنند. مسجد را وسیله و ارتباط مناسبی به مردم و پیام رسان مفیدی برای آنان می­دانند. و این خود تاثیرات زیادی در گسترش و مالکیت فرهنگ دینی داشته و دارد.( عرشی نیاسر،87 ،ص48)

اکثر گروه های اسلامی به ویژه سیاستمداران اسلامی برای فعالیت های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی خود از این مکان های مقدس استفاده می­کنند و در کشور هایی که رسانه های عمومی همچون روز نامه ها، صدا وسیما، مجله ها و… دسترسی ندارد مناسب ترین رسانه را مساجد دانسته، از آن استفاده می کنند.(میزبانی،83،ص47)

اگر جایگاه واقعی این مکان ها، به خوبی برای همه روشن شود و از راههای مشروع با مطالب پر محتوا استفاده گردد؛ بهترین ابزار در دست مسلمانان و افراد مستضعف و محروم جامعه خواهد بود می تواند خلاء نهادهای گوناگون فرهنگی و اجتماعی و حتی سیاسی را پر کند .آری در طول تاریخ علمای اسلام از همین جایگاه های مقدس ندای مظلومیت محرومان و مسلمانان را ، به گوش مردم جهان رساندند و مردم را از وضع نابهنجار حکومت های غیر مشروع و ظالم مطلع ساختند .و به مقابله با حاکمان جور پرداخته وآنان را به ستوه آوردند. همان گونه که این مساجد، برای دولتمردان عادل و مشروع، رسانه ای قوی برای رساندن اهداف والای آنان به مردم و مشاوری امین ، برای حاکمان صالح بوده وآنها را از خطا و لغزش به دور نگاه داشته و همواره حامی برنامه های مشروع آن حاکمان بوده و هست. بهترین مصداق آن ، انقلاب اسلامی ایران است که این مکان ها در ایجاد تداوم آن نقش بسزایی ایفا نموده اند.(عرشی نیاسر، 87،ص50)

مسجد تنها یک وسیله ارتباط جمعی یک بعدی نیست که به انتقال پیام الهی اکتفا کند، بلکه مسجد همزمان با انتقال پیام خود ، مرکز تعیین نمود و آثار آن است و این ویژگی است که مسجد را از هر پایگاه و جایگاه دیگر متمایز می سازد .مسجد به عنوان محل تجمع مردم، مرکزی برای اطلاع رسانی و پخش اخبار مهم، نقش ویژه ای را از زمان های گذشته تا حال ایفا کرده است که مصداق بارز آن در جریان شکوهمند انقلاب اسلامی دیده شد.اصولاَ دین مقدس اسلام از این جهت که به مناسبت های مختلف مردم را فرا می خواند، در میان ادیان دیگر از برجستگی خاصی بر خوردار است.(موظف رستمی،85 ،ج2،ص85)

مسجد به سبب مسائل معنوی خویش پایگاهی چند منظوره بود که در آن همه ی اقشار جامعه، با تمامی باور ها و عقاید خویش  همه روزه به دور هم جمع می شدند و به تمامی امور مربوط به جامعه خود رسیدگی و مشارکت می نمودند و در واقع، مسجد، مرکز ارتباط جماعت اسلامی و بدنه­ی مادی ملموس آن تلقی میشود به صورتی که جماعت اسلامی کامل نمیشود مگر با داشتن مسجدی که اعضای آن را به هم دیگر مرتبط میسازد. در حقیقت مسجد اصلی ترین مرکز ارتباطی و اطلاعاتی بود که امکان خبر گیری از تمامی وقایع وجود داشت. زمانی که موذن اذان نا به هنگام سر میداد، همگان می فهمیدند که حادثه ای مهم اتفاق افتاده است و خود را به مسجد می رسانند تا از آن خبر مطلع گردند.(رضایی بیرجندی، 90،ص196)

امروز نیز با سخنرانی هایی که در مساجد انجام میشود و یا از طریق خطبه های نماز جمعه و…مردم میتوانند از خبر ها و اتفاقات مختلف آگاهی پیدا نمایند و نظر دین را در مورد آن ها بدانند تا بتوانند به درستی مسیر خود را انتخاب نمایند.

منابع ومآخذ:

 

*قرآن

1- بی‌آزار شیرازی، عبدالکریم، مسجد قلب جامعه،چ اول، تهران، انتشارات زکات علم، 1377.

 

2- دفتر مطالعات وپژوهش‌های مرکز رسیدگی به امور مساجد، فرهنگ مسجد، چ اول، قم،مؤسسه فرهنگی ثقلین، 1385.

3- عرشی نیاسر، عباس، مسجد گوهری بی‌همتا، چ اول، قم، نشر معروف، 1387.

4- علی نژاد قمی، محسن، کارکرد مساجد، چ اول، نشر رسائس، تهران،1384.

5- موظف رستمی، محمد علی، روش‌های جذب نوجوانان به مساجد و نماز جماعت، چ اول تهران، انتشارت پرهیب، 1385.

6-میزبانی، مهناز، نقش مساجد ودانشگاه‌ها در پیروزی انقلاب اسلامی، چ اول، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1383.

7- نوبهار، رحیم، سیمای مسجد، چ اول، قم، نشر مؤلف، 1372.

8- نبوی ، محمد حسن، فعالیت‌های اجتماعی مساجد،ماهنامه مبلغان، ش 59 ، 1383.

9-   www.hawzah.net

 



 

 

 1 نظر

خلاصه مقاله:معرفی حجاب به عنوان جهاد زن

28 شهریور 1394 توسط نوری مقدم

 

خلاصه مقاله:معرفی حجاب به عنوان جهاد زن

 

محقق:سرکار خانم رقیه فرامرزی (طلبه فارغ التحصیل سطح2)

   اسلام به مسأله ی عفاف زن بسیار اهمیت می دهد. از این رو همه ی مردان وزنان مؤمن ومسلمان باید تقوای خداراپیشه کنند وهوشیار باشند، توطئه را بشناسند. حفظ عفاف وعصمت جامعه وطهارت دامان مرد وزن بسیار حساس است.

    از آن جا که دشمن امروزه از دست یابی به مقاصد شوم خود در بلاد اسلامی با جنگ و سلاح های گرم ناامید گشته دست به نبرد غیر مسلحانه و جنگ نرم زده و میدان نبرد خانه های مسلمانان و سلاح های دشمن شبکه های مبتذل ماهواره ای و سایت ها و… می باشد که با ترویج بی عفتی و بی حجابی می خواهند جوامع اسلامی را به فساد بکشانند. مجاهدان قهرمان در این نبرد زنان محجبه ای هستند که با حفظ حجاب، عفت و پاکدامنی خود مانع از دست یابی آنان به مقاصد شومشان می شوند.

   پوشش در اسلام بیانگر این مطلب است که زن در معاشرت خود با مردان بیگانه خود را بپوشاند و به خودنمایی نپردازد. رعایت این اصل قرآن زمینه حفاظت و سلامتی خانواده و اجتماع را فراهم می سازد. حجاب از دیدگاه اسلام سبب تحکیم روابط افراد خانواده و برقراری صمیمت و هم چنین موجب حفظ سلامتی اجتماع می گردد و آرامش روانی، در برابر هیجانات و التهابات بنیان کن، ایجاد می کند. بی بند و باری و هرج و مرج در نحوه ی پوشش، بنیاد خانواده را سست و متلاشی می کند. جامعه ای که فرهنگ پوشش در آن حاکم نباشد برهنگی در آن رایج باشد هم خانواده و هم جامعه را در منجلاب فساد تا ورطه ی نابودی می کشاند.(جلیلی،،ص81)

   نباید عفت زن که مهم ترین عنصر برای شخصیت زن است مورد بی اعتنایی قراربگیرد.عفت درزن وسیله ایی برای حفظ ارزش های والای انسانی است. و از آن جا که طبق فرموده امام علی(ع) که می­فرمایند: «جهاد زن خوب شوهرداری کردن است.» حفظ حجاب و عفت و پاکدامنی در مقابل بیگانگان یکی از موارد حقوق شوهر است.خانه برای زنان سنگر و آنان جهادگرانی هستند که وظیفه دارند که سنگر خود را از گزندهرآسیبی دورکنند قطعا زمانی که زنان عفت وپاکی خودرا حفظ نمایند هرگز در زندگی دچار سوءظن و بی اعتمادی نمی­شوند زیرا زمانی که زن بدون حجاب بیرون می­رود مرد نگران نگاه های هوس آلود دیگران است و همیشه دچار شک وبدبینی نسبت به همسرش.(خدامیان،78،ص68)

   حجاب نقش مؤثری در تحکیم پایه های خانواده دارد. زیرا با رعایت حجاب هیچ عامل تحریک کننده ای در بیرون از منزل وجود ندارد. همین نبودن عامل تحریک در خارج از منزل از چند جهت در تحکیم خانواده و جلوگیری از بروز تشنجات و آشفتگی در آن جلوگیری می کند: زمینه بهره برداری جنسی در خارج از خانه به حداقل می رسد و هرگونه روابط زناشویی و جنسی منحصر به خانه خواهد بود. مردان دیگر زنانی را که در بیرون از منزل می بینند با زنان خود مقایسه نمی­کنند که این زمینه ساز بی رغبتی به همسر و کاهش روابط زناشویی و طلاق و رها کردن خانواده می شود. بی حجابی زنان بی غیرتی مردان را به دنبال دارد درست همان چیزی که دستگاه های دیپلماتیک غربی از طریق سایت های مختلف اینترنتی و شبکه های مخرب ماهواره ای و طرق مختلف به دنبال آن هستند و تنها راه مقابله با آن حفظ حریم و بنیان خانواده از طریق مبارزه و مجاهده با آنان با حفظ پوشش و عفت و پاکدامنی در مقابل آنان جهاد می کنند و مردان با غیرت ورزی دینی خود.

    پوشش اسلامی بانوان به معنای حبس وزندانی کردن وقرار دادن آن پشت پرده ودرنتیجه،عدم مشارکت این گروه عظیم در فعالیت های اجتماعی نیست؛ چه اینکه مشارکت سیاسی زنان در اسلام، زمانی به رسمیت شناخته شد وآنان در کنار مران در بیعت با رسول اکرم(صل الله علیه وآله وسلم) قرار گرفتند که عرف وجامعه آن روزگار، برای زن منزلتی قائل نبودند ودر غرب، با چهارده قرن تأخیر آن هم از روی اضطرار وبه منظور استفاده ابزاری از احساسات و آراء سیاسی زنان مطرح گردید، بلکه حجاب وپوشش زمانی مطرح است که زن در اجتماع حضور می یابد اما به جهت اینکه استفاده ابزاری از او نشود واز مزاحمت ها در امان باشد لازم استکه در معاشرت با مردان بدنش را بپوشاند وبه جلوه گری وخودنمایی نپردازد ومشارکتش در فعالیت اجتماعی علاوه بر حفظ وافزایش ارزش والای انسانی او برترین جهاد برای او محسوب می شود.(حسینی،89،ص145)

   شرکت زنان در مجامع یکی از مهم ترین نشانه ها برای حفظ ارزش زنان ونشان دادن این مسئله که حجاب مانع ومحدودیت برای زن نمی باشد است چنانکه در روایت وارد شده است که اسماء دختر یزید انصاری، از طرف زنان مسلمان مدینه مأمور شد به نمایندگی آنان نزد رسول خدا (ص) برود و پیام گلایه آمیز زنان مدینه را به رسول خدا ابلاغ کند وجواب بگیرد. اسماء وقتی وارد شد که رسول خدا در میان جمع اصحاب بود گفت: «پدر و مادرم به قربانت من نماینده زنانم به سوی تو ؛ما زنان می گوییم خداوند عز و وجل تورا هم بر مردان مبعوث فرمود وهم بر زنان.تو تنها پیامبر مردان نیستی. ما زنان نیز به تو وخدای تو ایمان آوردیم. ما زنان در خانه های خویش نشسته و حاجت جنسی شما مردان را بر می آوریم، فروندان شمارا در رحم خویش می پرورانیم. اما از آن طرف می بینیم وظایف مقدس وکارهای بزرگ و ارجمند و پر اجر و با ارزش به مردان اختصاص یافته و ما محرومیم.

    مردانند که توفیق جمعه وجماعات دارند، به عیادت بیماران می روند، در تشیع جنازه شرکت می کنند، حج مکرر انجام می دهند واز همه بالاتر توفیق جهاد در راه خدا دارند. در صورتی که وقتی یک مرد به حج یا جهاد می رود ما زنان هستیم که اموال شما را نگهداری می کنیم برای جامه های شما نخ ریسی می کنیم وفرزندان شمارا تربیت می کنیم. چگونه است که ما در زحمتها شریک شما مردان هستیم اما در وظایف بزرگ ومقدس وکارهای پراجر وپاداش شرکت نداریم و از همه ی آن ها محرومیم؟

   رسول اکرم نگاهی به اصحاب کرد وفرمود: «آیا تاکنون از زنی سخنی به این خوبی ومنطقی وبدین رسایی در مورد دین شنیده اید؟»

یکی از اصحاب گفت: «خیال نمی کنم این سخن از خوداین زن باشد.»

   رسول خدا به جواب این مرد اعتنا نکرد. رو کرد به اسماء وفرمود:« ای زن! آنچه می گویم درست فهم کن وبه زنانی که تورا فرستاده اند نیز حالی کن. پنداشتی هرکه مرد شد به واسطه ی این کارها که برشمردی توفیق اجر وپاداش وفضیلت را می یابد وزنان محرومند؟ خیر چنین نیست. زن اگر خوب خانه داری و شوهر داری کند، نگذارد محیط پاک خانه با غبار کدورت آلوده شود، اجروپاداش وفضیلت وتوفیقش معادل است با همه ی آن کارها که مردان انجام می دهند".

   می دانیم که جهاد بر مردان واجب نیست مگر وقتی که شهر و حوزه­ی مسلمین مورد حمله واقع شود و جنبه­ی صد در صد دفاعی به خود بگیرد. در این صورت همان طور که فقها فتوا می­دهند بر زنان واجب می­شود ولی در غیر این صورت واجب نیست. در عین حال رسول خدا به برخی از زنان اجازه می داد که در جنگها برای کمک به سربازان ومجروحین شرکت کنند. قضایای زیادی در تاریخ اسلام در این زمینه هست. علی رغم اینکه خود حجاب و پوشش اسلامی در برابر حملات روانی دشمنان نوعی جهاد است حضور زنان با حجاب و عفت در جامعه نیز برترین سلاح در مبارزه با بیگانگان و پاسداری از خون شهداست چرا که مکرر در وصیت نامه های شهدا می­بینیم ومیخوانیم که می­فرمایند:” خواهرم سیاهی چادر تو از سرخی خون من برتر است” و اگر این حضور گسترده زنان در فعالیت های مختلف با حجاب آنان منافاتی می داشت هرگز پیامبر اکرم(صل الله علیه وآله وسلم) اجازه شرکت در میدان های نبرد حق علیه باطل را به زنان نمی داد واین را خلاف ارزش های اسلامی وانسانی زنان مؤمن می دانست.(مطهری،79،ص23)

    از سوی دیگر، اگر زن کمال خود را در ارائه جنبه های بدنی و جنسی خود ندید و ارزش واقعی را برای زیبایی های باطنی و روحی قائل شد، دیگر گرد کمالات خیالی و و وهمی و غیره نمی گردد و به ارزش های واقعی و سازنده از جمله تربیت صحیح کودکان و فراهم آوردن زمینه های تکامل زمینه های تکامل در خانه می پردازد.( شجاعی ،84،ص87)

   وقتی کانون خانواده گرم و پر جاذبه بود این گرمی و استحکام در بالا بردن روحیه عمومی مردم و جامعه تأثیر به سزایی خواهد داشت و وقتی کودکان چنین خانواده ای با تربیت صحیح و تعادل روحیه و افکار پرورش یافتند، ورودشان به جامعه نه تنها موجب بروز بزهکاری و جرم نیست بلکه منشأ سازندگی، ترقی و تعالی جامعه نیز خواهد شد. سلامت و پاکی و صلاح جامعه با وضعیت پیوند خانوادگی رابطه مستقیم دارد؛ هر قدر پیوند محکم تر باشد، جامعه سالم تر است و این ها همه بستگی به مجاهدت ها و رشادت های زن در نقش مادری و همسری در خانواده دارد. (همان،ص89)

فهرست منابع و مأخذ:

1- جلیلی ،محمد رضا ، جایگاه زن در اسلام ویهودیت، چ 1، تهران،دستان، بی تا.

2- حسینی،ابراهیم، شخصیت وحقوق زن، چ2، قم، دفترنشرمعارف، ص145، 1389.

3-خدامیان مهدی،همسر دوست داشتنی، چ17، قم، وثوق،بی تا

4- شجاعی محمد،  در و صدف، چاپ 11، قم، محیی، 1384.

5- مطهری مرتضی، مسئله حجاب، چ88، تهران، صدرا، 1379.

 

 

 

 

 

 

 نظر دهید »

چکیده تحقیق پایانی

25 شهریور 1394 توسط نوری مقدم

 

 

 

 چکیده تحقیق پایانی:بداء در قران

پژوهشگر:لیلا شهمرادی

استاد راهنما: جناب آقای ابوذر طورانی


تعداد صفحات:120          تعداد منابع:107             سال انجام پژوهش:1389

کلید واژگان :بداء –تغییر –نسخ

   مساله بداء از مسائل مهم اعتقادی شیعه  می باشد که در برخی از آیات شریفه قران کریم و نیز روایات وارده از پیشوایان دین (ع)بدان اشاره شده است و همواره مورد اعتراض بسیاری از علمای اهل سنت واقع گردیده است ولی این اختلاف بنیادین نیست بلکه نزاعی لفظی است .

   بداء به معنای ظهور و در اصطلاح آشکار شدن فعل خداوند بر مردم ؛پس از آن که بر آنها پنهان بوده یا متوقع فعل دیگری بوده اند ،می باشد .

   به بیانی دیگر ،بداء به معنای تغییر سرنوشت در پرتو اعمال صالحه یا طالحه می باشد ،بدین معنی که بشر قادر است با اختیار و انتخاب خود و انجام پاره ای از اعمال ،سرنوشت خویش را دگرگون ساخته و آینده اش را با توجه به کردار و رفتار خود رقم بزند .

   مفسران واندیشمندان شیعی از دیرباز این مساله را مورد بررسی قرار داده و شبهات مربوطه را پاسخ داده اند .البته آراء ونظرات علمای شیعه در تفسیر و توجیه این مساله اندک تفاوتی با یکدیگر دارد ،ولی در مجموع این اعتقاد مورد پذیرش همگان واقع شده است .

   به اعتقاد شیعه وسنی، حقیقت بداء بر این اصل استوار است که خداوند دارای قدرت و سلطه مطلقه بر هستی است و هر زمان که بخواهد می تواند تقدیری را جایگزین تقدیر دیگر سازد ؛در حالی که به هر دو نوع تقدیر ،علم قبلی دارد و با این کار ، هیچ تغییری در علم او راه نمی یابد ؛یعنی تقدیر نخست چنان نیست که قدرت خداوند را محدود ساخته و توانایی دگرگون کردن را از او سلب کرده باشد .

   از طرف دیگر ،بخشی از قضیه در گرو اعمال خود انسان است که می تواند از طریق اختیار و برگزیدن اعمال نیکو و شایسته یا اعمال زشت وپلید زمینه دگرگونی سرنوشت خویش را فراهم آورند .

   بر این اساس اعتقاد به بداء از یک سو مثبت قدرت و سلطه مطلقه خداوند بر هستی و اراده بیکران الهی است و از سوی دیگر موید و مثبت اراده و اختیار انسان در تعیین وتقدیر مقدرات خود است .در نتیجه بداء یکی از الطاف الهی نسبت به انسانها است تا بتوانند با بازنگری در اعمال خویش ،آینده خود را متحول ساخته و سرنوشت خویش را به دست خود رقم زنند.

 

 

 

 نظر دهید »
  • 1
  • 2
اردیبهشت 1404
شن یک دو سه چهار پنج جم
 << <   > >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

معاونت پژوهش مدرسه علمیه الزهرا مینودشت

  • خانه
  • اخیر
  • آرشیوها
  • موضوعات
  • آخرین نظرات

جستجو

موضوعات

  • همه
  • بدون موضوع
  • پژوهشی
  • پژوهشی
  • چکیده مقالات
  • حدیث روز
  • چکیده تحقیقات پایانی
  • مقاله
  • در محضر بزرگان
  • اخبار پژوهشی
  • مناسبتها
  • نکات اخلاقی

فیدهای XML

  • RSS 2.0: مطالب, نظرات
  • Atom: مطالب, نظرات
  • RDF: مطالب, نظرات
  • RSS 0.92: مطالب, نظرات
  • _sitemap: مطالب, نظرات
RSS چیست؟

اوقات شرعی

اوقات شرعی

ذکر ایام هفته

ذکر روزهای هفته

سخن بزرگان

  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس