خلاصه مقاله:معرفی حجاب به عنوان جهاد زن
خلاصه مقاله:معرفی حجاب به عنوان جهاد زن
محقق:سرکار خانم رقیه فرامرزی (طلبه فارغ التحصیل سطح2)
اسلام به مسأله ی عفاف زن بسیار اهمیت می دهد. از این رو همه ی مردان وزنان مؤمن ومسلمان باید تقوای خداراپیشه کنند وهوشیار باشند، توطئه را بشناسند. حفظ عفاف وعصمت جامعه وطهارت دامان مرد وزن بسیار حساس است.
از آن جا که دشمن امروزه از دست یابی به مقاصد شوم خود در بلاد اسلامی با جنگ و سلاح های گرم ناامید گشته دست به نبرد غیر مسلحانه و جنگ نرم زده و میدان نبرد خانه های مسلمانان و سلاح های دشمن شبکه های مبتذل ماهواره ای و سایت ها و… می باشد که با ترویج بی عفتی و بی حجابی می خواهند جوامع اسلامی را به فساد بکشانند. مجاهدان قهرمان در این نبرد زنان محجبه ای هستند که با حفظ حجاب، عفت و پاکدامنی خود مانع از دست یابی آنان به مقاصد شومشان می شوند.
پوشش در اسلام بیانگر این مطلب است که زن در معاشرت خود با مردان بیگانه خود را بپوشاند و به خودنمایی نپردازد. رعایت این اصل قرآن زمینه حفاظت و سلامتی خانواده و اجتماع را فراهم می سازد. حجاب از دیدگاه اسلام سبب تحکیم روابط افراد خانواده و برقراری صمیمت و هم چنین موجب حفظ سلامتی اجتماع می گردد و آرامش روانی، در برابر هیجانات و التهابات بنیان کن، ایجاد می کند. بی بند و باری و هرج و مرج در نحوه ی پوشش، بنیاد خانواده را سست و متلاشی می کند. جامعه ای که فرهنگ پوشش در آن حاکم نباشد برهنگی در آن رایج باشد هم خانواده و هم جامعه را در منجلاب فساد تا ورطه ی نابودی می کشاند.(جلیلی،،ص81)
نباید عفت زن که مهم ترین عنصر برای شخصیت زن است مورد بی اعتنایی قراربگیرد.عفت درزن وسیله ایی برای حفظ ارزش های والای انسانی است. و از آن جا که طبق فرموده امام علی(ع) که میفرمایند: «جهاد زن خوب شوهرداری کردن است.» حفظ حجاب و عفت و پاکدامنی در مقابل بیگانگان یکی از موارد حقوق شوهر است.خانه برای زنان سنگر و آنان جهادگرانی هستند که وظیفه دارند که سنگر خود را از گزندهرآسیبی دورکنند قطعا زمانی که زنان عفت وپاکی خودرا حفظ نمایند هرگز در زندگی دچار سوءظن و بی اعتمادی نمیشوند زیرا زمانی که زن بدون حجاب بیرون میرود مرد نگران نگاه های هوس آلود دیگران است و همیشه دچار شک وبدبینی نسبت به همسرش.(خدامیان،78،ص68)
حجاب نقش مؤثری در تحکیم پایه های خانواده دارد. زیرا با رعایت حجاب هیچ عامل تحریک کننده ای در بیرون از منزل وجود ندارد. همین نبودن عامل تحریک در خارج از منزل از چند جهت در تحکیم خانواده و جلوگیری از بروز تشنجات و آشفتگی در آن جلوگیری می کند: زمینه بهره برداری جنسی در خارج از خانه به حداقل می رسد و هرگونه روابط زناشویی و جنسی منحصر به خانه خواهد بود. مردان دیگر زنانی را که در بیرون از منزل می بینند با زنان خود مقایسه نمیکنند که این زمینه ساز بی رغبتی به همسر و کاهش روابط زناشویی و طلاق و رها کردن خانواده می شود. بی حجابی زنان بی غیرتی مردان را به دنبال دارد درست همان چیزی که دستگاه های دیپلماتیک غربی از طریق سایت های مختلف اینترنتی و شبکه های مخرب ماهواره ای و طرق مختلف به دنبال آن هستند و تنها راه مقابله با آن حفظ حریم و بنیان خانواده از طریق مبارزه و مجاهده با آنان با حفظ پوشش و عفت و پاکدامنی در مقابل آنان جهاد می کنند و مردان با غیرت ورزی دینی خود.
پوشش اسلامی بانوان به معنای حبس وزندانی کردن وقرار دادن آن پشت پرده ودرنتیجه،عدم مشارکت این گروه عظیم در فعالیت های اجتماعی نیست؛ چه اینکه مشارکت سیاسی زنان در اسلام، زمانی به رسمیت شناخته شد وآنان در کنار مران در بیعت با رسول اکرم(صل الله علیه وآله وسلم) قرار گرفتند که عرف وجامعه آن روزگار، برای زن منزلتی قائل نبودند ودر غرب، با چهارده قرن تأخیر آن هم از روی اضطرار وبه منظور استفاده ابزاری از احساسات و آراء سیاسی زنان مطرح گردید، بلکه حجاب وپوشش زمانی مطرح است که زن در اجتماع حضور می یابد اما به جهت اینکه استفاده ابزاری از او نشود واز مزاحمت ها در امان باشد لازم استکه در معاشرت با مردان بدنش را بپوشاند وبه جلوه گری وخودنمایی نپردازد ومشارکتش در فعالیت اجتماعی علاوه بر حفظ وافزایش ارزش والای انسانی او برترین جهاد برای او محسوب می شود.(حسینی،89،ص145)
شرکت زنان در مجامع یکی از مهم ترین نشانه ها برای حفظ ارزش زنان ونشان دادن این مسئله که حجاب مانع ومحدودیت برای زن نمی باشد است چنانکه در روایت وارد شده است که اسماء دختر یزید انصاری، از طرف زنان مسلمان مدینه مأمور شد به نمایندگی آنان نزد رسول خدا (ص) برود و پیام گلایه آمیز زنان مدینه را به رسول خدا ابلاغ کند وجواب بگیرد. اسماء وقتی وارد شد که رسول خدا در میان جمع اصحاب بود گفت: «پدر و مادرم به قربانت من نماینده زنانم به سوی تو ؛ما زنان می گوییم خداوند عز و وجل تورا هم بر مردان مبعوث فرمود وهم بر زنان.تو تنها پیامبر مردان نیستی. ما زنان نیز به تو وخدای تو ایمان آوردیم. ما زنان در خانه های خویش نشسته و حاجت جنسی شما مردان را بر می آوریم، فروندان شمارا در رحم خویش می پرورانیم. اما از آن طرف می بینیم وظایف مقدس وکارهای بزرگ و ارجمند و پر اجر و با ارزش به مردان اختصاص یافته و ما محرومیم.
مردانند که توفیق جمعه وجماعات دارند، به عیادت بیماران می روند، در تشیع جنازه شرکت می کنند، حج مکرر انجام می دهند واز همه بالاتر توفیق جهاد در راه خدا دارند. در صورتی که وقتی یک مرد به حج یا جهاد می رود ما زنان هستیم که اموال شما را نگهداری می کنیم برای جامه های شما نخ ریسی می کنیم وفرزندان شمارا تربیت می کنیم. چگونه است که ما در زحمتها شریک شما مردان هستیم اما در وظایف بزرگ ومقدس وکارهای پراجر وپاداش شرکت نداریم و از همه ی آن ها محرومیم؟
رسول اکرم نگاهی به اصحاب کرد وفرمود: «آیا تاکنون از زنی سخنی به این خوبی ومنطقی وبدین رسایی در مورد دین شنیده اید؟»
یکی از اصحاب گفت: «خیال نمی کنم این سخن از خوداین زن باشد.»
رسول خدا به جواب این مرد اعتنا نکرد. رو کرد به اسماء وفرمود:« ای زن! آنچه می گویم درست فهم کن وبه زنانی که تورا فرستاده اند نیز حالی کن. پنداشتی هرکه مرد شد به واسطه ی این کارها که برشمردی توفیق اجر وپاداش وفضیلت را می یابد وزنان محرومند؟ خیر چنین نیست. زن اگر خوب خانه داری و شوهر داری کند، نگذارد محیط پاک خانه با غبار کدورت آلوده شود، اجروپاداش وفضیلت وتوفیقش معادل است با همه ی آن کارها که مردان انجام می دهند".
می دانیم که جهاد بر مردان واجب نیست مگر وقتی که شهر و حوزهی مسلمین مورد حمله واقع شود و جنبهی صد در صد دفاعی به خود بگیرد. در این صورت همان طور که فقها فتوا میدهند بر زنان واجب میشود ولی در غیر این صورت واجب نیست. در عین حال رسول خدا به برخی از زنان اجازه می داد که در جنگها برای کمک به سربازان ومجروحین شرکت کنند. قضایای زیادی در تاریخ اسلام در این زمینه هست. علی رغم اینکه خود حجاب و پوشش اسلامی در برابر حملات روانی دشمنان نوعی جهاد است حضور زنان با حجاب و عفت در جامعه نیز برترین سلاح در مبارزه با بیگانگان و پاسداری از خون شهداست چرا که مکرر در وصیت نامه های شهدا میبینیم ومیخوانیم که میفرمایند:” خواهرم سیاهی چادر تو از سرخی خون من برتر است” و اگر این حضور گسترده زنان در فعالیت های مختلف با حجاب آنان منافاتی می داشت هرگز پیامبر اکرم(صل الله علیه وآله وسلم) اجازه شرکت در میدان های نبرد حق علیه باطل را به زنان نمی داد واین را خلاف ارزش های اسلامی وانسانی زنان مؤمن می دانست.(مطهری،79،ص23)
از سوی دیگر، اگر زن کمال خود را در ارائه جنبه های بدنی و جنسی خود ندید و ارزش واقعی را برای زیبایی های باطنی و روحی قائل شد، دیگر گرد کمالات خیالی و و وهمی و غیره نمی گردد و به ارزش های واقعی و سازنده از جمله تربیت صحیح کودکان و فراهم آوردن زمینه های تکامل زمینه های تکامل در خانه می پردازد.( شجاعی ،84،ص87)
وقتی کانون خانواده گرم و پر جاذبه بود این گرمی و استحکام در بالا بردن روحیه عمومی مردم و جامعه تأثیر به سزایی خواهد داشت و وقتی کودکان چنین خانواده ای با تربیت صحیح و تعادل روحیه و افکار پرورش یافتند، ورودشان به جامعه نه تنها موجب بروز بزهکاری و جرم نیست بلکه منشأ سازندگی، ترقی و تعالی جامعه نیز خواهد شد. سلامت و پاکی و صلاح جامعه با وضعیت پیوند خانوادگی رابطه مستقیم دارد؛ هر قدر پیوند محکم تر باشد، جامعه سالم تر است و این ها همه بستگی به مجاهدت ها و رشادت های زن در نقش مادری و همسری در خانواده دارد. (همان،ص89)
فهرست منابع و مأخذ:
1- جلیلی ،محمد رضا ، جایگاه زن در اسلام ویهودیت، چ 1، تهران،دستان، بی تا.
2- حسینی،ابراهیم، شخصیت وحقوق زن، چ2، قم، دفترنشرمعارف، ص145، 1389.
3-خدامیان مهدی،همسر دوست داشتنی، چ17، قم، وثوق،بی تا
4- شجاعی محمد، در و صدف، چاپ 11، قم، محیی، 1384.
5- مطهری مرتضی، مسئله حجاب، چ88، تهران، صدرا، 1379.